Lezingreeks over het Japanse huis

 

Japan is een land van tegenstrijdigheden, de moderne architectuur lijkt compromisloos, soms ook experimenteel. Voor ons is de Japanse architectuur fascinerend, niet alleen de traditionele Minka en de Machiya, de imperiale villa’s en de theehuizen, maar ook de moderne architectuur. Ze verbaasd ons door haar verrassende ruimtelijkheid, het spel met licht en schaduw, de nauwkeurige detaillering en de prachtige materiaalkeuzes. De huizen lijken vanuit een idee ontworpen te zijn die voor ons geheimzinnig is.

In de laatste 20 jaren heeft de Japanse architectuur een zeer belangrijke internationale positie ingenomen. Diverse jonge architecten geven sterke impulsen, ook in Nederland. Daarbij speelt de eigen traditie altijd een belangrijke rol. Traditie en moderniteit staan naast elkaar, vaak letterlijk in een straat. De hedendaagse Japanse architectuur is conceptueel sterk beïnvloed door de traditie. Hoe meer wij de traditie begrijpen, hoe beter kan deze in de hedendaagse architectuur herkend kan worden.

‚ÄčTijdens de lezingen, die ik bij het HOVO Rotterdam en Amsterdam als een serie aanbied, gaan we eerst in een vogelvlucht naar de architectuur en esthetiek van Japan door de eeuwen heen kijken. Dit brengt ons naar de traditionele aspecten van het Japanse huis, maar ook naar de tijd waarin Japan zich openstelde voor het Westen (vanaf 1868) en waarin een wederzijds invloed merkbaar werd. Vervolgens verdiepen wij ons in de traditionele huizen en leren wij hun ontwerp principes kennen: Het theehuis, huizen op het land en in de stad zullen besproken worden. In de laatste lessen richten wij dan onze aandacht op hedendaagse Japanse huizen en zullen de link met het verleden leggen.

Deze lezingreeks is ontstaan vanuit een bijzondere fascinatie van de docente voor de Japanse architectuur. Het is een kennismaking en heeft het doel de ‘geheimen’ van Japanse huizen op te helderen en de hedendaagse Japanse huizen beter te leren begrijpen. Tevens is de cursus een mooie basis voor een volgende verdieping, of voor een reis naar Japan.