Photo: Jana Schulz

www.mindfulnesshertha-f.nl

Zachte Architectuur

Lezingreeks - HOVO Rotterdam voorjaar 2019

​Kan architectuur een brug creëren tussen mensen - ruimte bieden voor contact en onverwachte ontmoetingen?

Je zou kunnen spreken van de zachte architectuur, vloeiend en verbindend in plaats van hard en afwijzend.

 

In een tijd waarin steeds meer mensen in steden wonen en werken, en onze privacy  zowel fysiek als digitaal bedreigd wordt, zien we dat architectuur reageert door zich hermetisch van de publieke ruimte af te sluiten. Hierdoor voelt de bewoner zich niet meer betrokken bij de omgeving. Dit leidt tot anonieme buitenruimtes zoals entreegebieden, stoepen, pleinen, tuinen. Contact maken gebeurt via persoonlijke netwerken en steeds minder vaak ongepland en toevallig.

Toch is de verbindende ruimte zeer belangrijk voor een thuisgevoel. Als de grenzen open in plaats van gesloten zijn, als binnen en buiten met elkaar verbonden zijn, ontstaan er onverwachte ontmoetingen en voelen we ons meer betrokken bij onze omgeving.

 

Tijdens deze lezingreeks/ cursus worden voorbeelden aangereikt die zachte  architectuur laten zien. We bespreken enkele theorieën van architecten, sociologen en antropologen over verbindende architectuur (van Eyck, Hertzberger, Alexander, Rapoport, Gehl, Sennet e.a.) en bestuderen projecten uit binnen- en buitenland.

De cursus pakt een zeer actueel thema op en nodigt uit over de huidige architectuur  te discussiëren. De cursist leert enkele sociologische theorieën over het ontmoeten kennen en leert kritisch te kijken naar onze gebouwde omgeving en een eigen positie in te nemen.